Saija Granlund Hyvinvointiyhteiskunnan puolesta

JULKISTEN PALVELUIDEN ALASAJOSTA HAITTAA VAI HYÖTYÄ?

  • JULKISTEN PALVELUIDEN ALASAJOSTA HAITTAA VAI HYÖTYÄ?

JULKISTEN PALVELUIDEN ALASAJOSTA HAITTAA VAI HYÖTYÄ?

Viime päivinä on uutisoitu hoivapalveluyhtiöiden tekemistä vakavista laiminlyönneistä vanhustenhuollossa. Syyn näihin laiminlyönteihin todettiin olevan liian vähäinen henkilökunta.

Lakiin tarvitaan ehdottomasti henkilöstömitoitus ja riittävän kovat sanktiot sen laiminlyönneistä. Kunnalla palvelun ostajana on moraalinen vastuu valvoa toimintaa. Kuntien tulee valvoa huolellisesti, että yksityinen palvelun tarjoaja noudattaa sopimusehtoja.

Myös henkilökunnan jaksamiseen tulee kiinnittää enemmän huomiota. Ilman riittävää valvontaa ja seuraamuksia laiminlyönneistä voimme varautua vastaaviin tilanteisiin muillakin terveydenhuollon sektoreilla tulevaisuudessa.

On kerrottu, että Soten myötä saataisiin kolmen miljardin säästöt terveydenhuoltopalveluihin. Nämä suunnitellut säästöt leikkaisivat ensi vuosikymmenellä miljardi euroa vanhuspalveluista joka vuosi.

Vanhuspalveluiden lisäksi merkittävimmät säästökohteet tulisivat olemaan vammaispalvelut ja nuorisopsykiatria. Eli juuri ne osa-alueet, joista ei pitäisi leikata.

Suunnitelma kuvastaa hyvin kokoomuksen ja keskustan arvomaailmaa. Jos henkilö ei hallituksen näkökulmasta ole ns. tuottava yksilö vaan kuluerä, hänet voi jättää oman onnensa nojaan. Peli on armotonta silloin kun sitä ohjaa rahan mahti.

Verovaroin tuotettavien julkistenpalveluiden tarkoituksena on taata laadukkaiden palveluiden saatavuus kaikille suomalaisille tasapuolisesti riippumatta henkilön taloudellisesta tilanteesta taikka asuinpaikasta, keskiössä on siten palveluiden käyttäjä eli ihminen.

Suomeen on rakennettu vuosikymmenten saatossa kattavat ja toimivat julkiset palvelut kuten sairaalat, terveysasemat, neuvolat, peruskoulu ja päivähoitojärjestelmä. Puhumattakaan kuntien tarjoamista liikunta-, kulttuuri- ja muista palveluista. Valtionhallinnon palveluina Kela ja TE-toimistot. Nämä palvelut tulisi ehdottomasti säilyttää.

Osakeyhtiön toiminnan tarkoituksena on voiton tuottaminen osakkeenomistajilleen. Tämä jo kertoo sen, että niissä henkilökuntamitoitukset ja palkat tulevat olemaan säästökohteina. Mitä enemmän yksityistetään, sitä vähemmän laadukasta yksilön tarpeet huomioivaa palvelua tulee jatkossa olemaan saatavilla.

Yksityistäminen ei automaattisesti tarkoita palvelun laadun tai saatavuuden paranemista, vaan pikemminkin päinvastoin kuten nyt on jo havaittavissa. Sote-uudistukseen sisältyvän maakuntamalliesityksen seurauksena ensimmäisinä toimenpiteinä kunnissa alkoivat terveysasemien ja koulujen lakkauttamiset sekä vanhus-, vammais- ja kotihoitopalveluiden leikkaukset. Pakettiin kuuluu myös vastuun sysääminen yhä enemmän omaisille ja omaishoitajien aseman heikentäminen.

Kannattavaa yhtiöittäminen on ainoastaan niille yksityisille toimijoille, jotka saavat käyttöönsä valmiit verovaroin rahoitetut toimitilat, kaluston ja osaavan henkilöstön.

Mitä järkeä on antaa verovarat tulonsiirtona monikansallisille pörssiyhtiöille ja niiden osakkaille?

Saija Granlund

sairaanhoitaja amk

eduskuntavaaliehdokas (ps) Häme

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Petri Lavonen

Ohjelmassa Sanni-Ukkolassa tuli aika tiivistettynä kaikki vanhusten hoitomme ongelmasta sekä keskustelusta. Ensimmäiseksi pitäisi pudottaa keskusteluista Sarasvuon kaltaiset täysin pihalla olevat ns väärän suunnan auktoriteettiset mielipide vaikuttajat. Kaverin tietämys vanhustenhoidosta on aika jäätävää heroiini/opiaatti höpinää ja suomen terveydenhoito sekä vanhustenhoito on oikeasti maailman parasta, vaikka tällaiset miljonääri yritys hörhöt käyttävät asetelmaa oman egonsa pönkittämiseksi. Sarasvuon aikaisemmat lausunnot ja rahallinen taakanjako ei ole aikaisemmin tukenut arvostusta likaisissa vaipoissa kulkevia vanhuksia kohtaan ja on täysin käsittämätöntä miten hän on osallistunut tähän keskusteluun? Eino Grön on taas oikea mies ja hänen mielestään suurimmalla osalla yksityisillä hoitolaitoksilla on täysin moitteetonta toimintaa. Suurin ongelmamme ei ole hoitaja mitoitus pakko laki vaan yhteiskuntamme moraalinen vanhusten arvostus. Suuri osa tavallisista ihmisistä jättää käymästä isovanhempien luona ja ainoa asia mielessä on perinnön saaminen. Silloin keskustellaan vanhuksista kun siitä on jotain hyötyä itselle. Kaiken huippu on eräillä välikysymyksen tehneillä puolueilla jotka moralisoivat nyt mutta aikaisemmin kun on ollut puhetta likaisissa vaipoissa kulkevista vanhuksista ei olla asiasta oltu kiinnostuneita. Annetaan niiden ihmisten yrittää ketkä ovat aidosti kiinnostuneita alasta ja lopetetaan höpinät että vain julkisella puolella kaikki asiat olisivat moitteettomia.

Käyttäjän SaijaGranlund kuva
Saija Granlund

Suomalaisen vanhustenhuollon nykyistä tilaa ei voi parhaalla tahdollaankaan luonnehtia hyväksi. Pitää huomioida tosiseikat niin paljon vakavia laiminlyöntejä jopa heitteillejättöjä on uutisoitu viime aikoina. Tähän on tultava muutos, ei meidän vanhuksiamme voi kohdella miten sattuu.

Terveydenhuollossa on menty huonompaan suuntaan siitä asti kun monikansalliset pörssiyhtiöt ovat vallanneet alaa merkittäväsi. Nämä yhtiöt ostavat hyvin toimivia pienempiä toimijoita pois markkinoilta. Kauppojen jälkeen ennen laadukasta palvelua tarjonneen yksikön palvelun laatu ja henkilökunnan jaksaminen ovat kärsineet huomattavasti.

Osakeyhtiön toiminnan tarkoituksena on voiton tuottaminen osakkeenomistajilleen, tämä pitää sisällään sekä osinkoina osakkaille jaettavan voiton että mahdollisuuden tuottaa voittoa jätettäväksi yhtiöön. On selvää että vuosittaiseen tulostavoitteeseen pääsemiseksi käytetään kaikki ne keinot, joita käytettävissä on.

Massiivinen Sote uudistus ei ole lainkaan tarpeellinen, on mahdollista kehittää julkisen sektorin palveluita tehokkaamiksi niiltä osin kun tarvetta ilmenee. Kokoomukselle sote ja valinnanvapaus on toki tärkeä onhan soten valmistelussa ollut mukana puolueen kansanedustajia, jotka ovat yksi toisensa jälkeen siirtyneet ideoineen suurten terveydenhuoltopalveluja tarjoavien yhtiöiden johtoon.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

No huh huh tätäkin plogia. Miten ihmeessä julkisia palveluja on ajettu alas, jos julkisia menoja ja julkisen sektorin henkilöstöä on samalla lisätty merkittävästi ?

Suomessa on EU:n suurin ja kallein julkinen sektori - yhä edelleen v. 2019.

Käyttäjän SaijaGranlund kuva
Saija Granlund

Koulujen, terveysasemien, kirjastojen ja muiden lähipalveluiden lakkautukset ovat lisääntyneet kuntaliitosten myötä ja palvelut ovat kadonneet haja-asutusalueilta. Palveluita on ajettu kovaa vauhtia alas. Suomalaisille pitää taata tasapuolisesti mahdollisuus peruspalveluihin asuinpaikasta ja taloudellisesta tilanteesta riippumatta.

Meillä on jonkin verran lisätty henkilöstöä työvoimapalveluihin maahanmuutosta, ja aktiivimallista johtuen. Kuitenkin on suunnitteilla myös työvoimapalveluiden yksityistäminen.

Mikäli nykyinen meno jatkuu on julkisensektorin palvelut ennenpitkää siirretty kokonaan yksityisten palveluntarjoajien toteutettavksi. Siksi on tärkeää saada aikaan muutos nykyiseen kehitykseen ja pitää huoli siitä että verovaroin toteuttavat palvelut säilyvät kuntien ja valtion hallinnassa.

Toimituksen poiminnat