JULKISTEN PALVELUIDEN ALASAJOSTA HAITTAA VAI HYÖTYÄ?

JULKISTEN PALVELUIDEN ALASAJOSTA HAITTAA VAI HYÖTYÄ?

Viime päivinä on uutisoitu hoivapalveluyhtiöiden tekemistä vakavista laiminlyönneistä vanhustenhuollossa. Syyn näihin laiminlyönteihin todettiin olevan liian vähäinen henkilökunta.

Lakiin tarvitaan ehdottomasti henkilöstömitoitus ja riittävän kovat sanktiot sen laiminlyönneistä. Kunnalla palvelun ostajana on moraalinen vastuu valvoa toimintaa. Kuntien tulee valvoa huolellisesti, että yksityinen palvelun tarjoaja noudattaa sopimusehtoja.

Myös henkilökunnan jaksamiseen tulee kiinnittää enemmän huomiota. Ilman riittävää valvontaa ja seuraamuksia laiminlyönneistä voimme varautua vastaaviin tilanteisiin muillakin terveydenhuollon sektoreilla tulevaisuudessa.

On kerrottu, että Soten myötä saataisiin kolmen miljardin säästöt terveydenhuoltopalveluihin. Nämä suunnitellut säästöt leikkaisivat ensi vuosikymmenellä miljardi euroa vanhuspalveluista joka vuosi.

Vanhuspalveluiden lisäksi merkittävimmät säästökohteet tulisivat olemaan vammaispalvelut ja nuorisopsykiatria. Eli juuri ne osa-alueet, joista ei pitäisi leikata.

Suunnitelma kuvastaa hyvin kokoomuksen ja keskustan arvomaailmaa. Jos henkilö ei hallituksen näkökulmasta ole ns. tuottava yksilö vaan kuluerä, hänet voi jättää oman onnensa nojaan. Peli on armotonta silloin kun sitä ohjaa rahan mahti.

Verovaroin tuotettavien julkistenpalveluiden tarkoituksena on taata laadukkaiden palveluiden saatavuus kaikille suomalaisille tasapuolisesti riippumatta henkilön taloudellisesta tilanteesta taikka asuinpaikasta, keskiössä on siten palveluiden käyttäjä eli ihminen.

Suomeen on rakennettu vuosikymmenten saatossa kattavat ja toimivat julkiset palvelut kuten sairaalat, terveysasemat, neuvolat, peruskoulu ja päivähoitojärjestelmä. Puhumattakaan kuntien tarjoamista liikunta-, kulttuuri- ja muista palveluista. Valtionhallinnon palveluina Kela ja TE-toimistot. Nämä palvelut tulisi ehdottomasti säilyttää.

Osakeyhtiön toiminnan tarkoituksena on voiton tuottaminen osakkeenomistajilleen. Tämä jo kertoo sen, että niissä henkilökuntamitoitukset ja palkat tulevat olemaan säästökohteina. Mitä enemmän yksityistetään, sitä vähemmän laadukasta yksilön tarpeet huomioivaa palvelua tulee jatkossa olemaan saatavilla.

Yksityistäminen ei automaattisesti tarkoita palvelun laadun tai saatavuuden paranemista, vaan pikemminkin päinvastoin kuten nyt on jo havaittavissa. Sote-uudistukseen sisältyvän maakuntamalliesityksen seurauksena ensimmäisinä toimenpiteinä kunnissa alkoivat terveysasemien ja koulujen lakkauttamiset sekä vanhus-, vammais- ja kotihoitopalveluiden leikkaukset. Pakettiin kuuluu myös vastuun sysääminen yhä enemmän omaisille ja omaishoitajien aseman heikentäminen.

Kannattavaa yhtiöittäminen on ainoastaan niille yksityisille toimijoille, jotka saavat käyttöönsä valmiit verovaroin rahoitetut toimitilat, kaluston ja osaavan henkilöstön.

Mitä järkeä on antaa verovarat tulonsiirtona monikansallisille pörssiyhtiöille ja niiden osakkaille?

Saija Granlund

sairaanhoitaja amk

eduskuntavaaliehdokas (ps) Häme

SaijaGranlund
Perussuomalaiset Lahti
Ehdolla eduskuntavaaleissa

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu