Saija Granlund Hyvinvointiyhteiskunnan puolesta

VIHAPUHETTA, RASISMIA JA POPULISMIA

 

Mihin olemme menossa? Mikä suomalaista yhteiskuntaa vaivaa, kun keskitämme enemmän voimavaroja rasismiin ja vihapuheeseen ”syyllistyneiden” etsimiseen ja tuomitsemiseen kuin niihin keinoihin, joilla voisimme ratkaista paljon suurempia yhteiskunnallisia ongelmia kuten lapsiperheköyhyys, vanhustenhuolto, työttömyys, yrittäjyys, pienet ja lähes olemattomat eläkkeet, haitta maahanmuutto, koulukiusaaminen, työhyvinvointi, luvattoman huonokuntoinen tieverkko ja peruspalveluiden tasapuolinen tarjonta.

Nykysuomen sanakirjasta löytyy alla olevat määritelmät sanoille rasismi ja populismi

Rasismi = rotusyrjintä, rotukiihkoilu

Populismi = eräs Ranskassa 1. maailmansodan jälkeen syntynyt kansanelämän kuvauksen suunta/ kansansuosion tavoittelu

Sen sijaan sanalle vihapuhe en löytänyt mistään tarkkaa määritelmää, joten määrittelin sen itse

Vihapuhe = keksitty populistinen termi.  Sanaa käytetään silloin kun halutaan vaientaa eriävän mielipiteen esittänyt henkilö, jotta asioista ei voitaisi käydä keskustelua tai olla erimieltä. Pyritään siis rajoittamaan sananvapautta. 

Rasismi ja populismi ovat sanoina kärsineet inflaation niin paljon niitä käytetään tilanteissa, joihin ne eivät merkitykseltään kuulu. Meillä Suomessa ei rasismia sanan varsinaisessa merkityksessä esiinny lainkaan. Populismia sen sijaan on kaikki se millä pyritään saavuttamaan kansan suosiota. Rasismi- ja populismi sanojen käyttöä voi tänä päivänä verrata nuorison harrastamaan ”v-sanan” käyttöön kunhan hoetaan tarkoittamatta mitään.

Sipilän hallitus on koko hallituskauden ajan keskittynyt tekemään leikkauksia ja heikennyksiä tavallisen suomalaisen palveluihin ja toimeentuloon. Nämä säästötoimina lanseeratut kaikkein heikoimmassa asemassa oleviin suomalaisiin kohdistuneet toimet ovat hallituksen mukaan olleet välttämättömiä. Mitä hyvää näillä toimilla on saavutettu?  Köyhyys ja syrjäytyminen ovat lisääntyneet. Yhteiskuntarauha järkkyy, kun ihmiset ajetaan liian tiukoille. Jos näitä seikkoja voidaan pitää saavutuksina, on hallitus onnistunut toimissaan erittäin hyvin ja voi rinta rottingilla kehua aikaansaannoksiaan.

Neljään vuoteen hallituksen suunnalta ei ole tullut yhtään oikeasti merkittävää ratkaisuesitystä turvapaikan hakijoiden lapsiin ja naisiin kohdistamien raiskausten ja väkivallantekojen vähentämiseksi. Aluksi näitä tekoja pyrittiin jopa vähättelemään ja väittämään yksittäistapauksiksi, joiden perusteella ei ole syytä huoleen. Ainoa puolue, joka on tuonut konkreettisia ratkaisuehdotuksia näihin ongelmiin, on Perussuomalaiset.

Nyt kun eduskuntavaalit ovat lähellä, alkavat jopa keskusta ja kokoomuskin herätä ja lupailla rikoksiin syyllistyneiden turvapaikanhakijoiden karkottamista Suomesta. Ettei vaan kävisi kuten Jyrki Kataisen muinoin vaalien alla Sari sairaanhoitajalle lupaaman 500 euron palkankorotuksen.  Kokoomuksen, keskustan ja SDP:n politiikassa pätee vanha sananlasku ” vaikea se on kahta tehdä luvata ja täyttää.”

 

Saija Granlund

sairaanhoitaja amk

kanasanedustaja ehdokas ps

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (52 kommenttia)

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Luulin jo hetken, että joskus joku tolkun ihminenkin esittäisi huolensa rasismista, populismista ja vihapuheesta täällä Puheenvuorossa, mutta sitten palasin taas maan pinnalle ...

Persuhan se siellä taas vaalien alla. Rasismia on persujen syrjiminen ja vihapuhetta heidän arvostelemisensa.

Päätän rasistisen vihapuheenvuoroni tähän ...

Käyttäjän SaijaGranlund kuva
Saija Granlund

"Luulin jo hetken, että joskus joku tolkun ihminenkin esittäisi huolensa rasismista, populismista ja vihapuheesta täällä Puheenvuorossa, mutta sitten palasin taas maan pinnalle ... Persuhan se siellä taas vaalien alla"

Mielenkiitoinen näkökulma :)

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Perussuomalaiset ovat ainoa puolue, joka ei käsitä mitä vihapuhe on.

Kannattaa kysellä niiltä monelta persulta, jotka ovat käräjäoikeudessa käyneet tarkistamassa, että menikö niinkuin omasta mielestä tää kirjoittelu ja puhe hyvin.

Jatkakaa ihmettelyä, me muut seuraamme huvittuneena.

Käyttäjän SaijaGranlund kuva
Saija Granlund

Vihapuhe on niin epämääräinen käsite ettei sen perusteella voi ketään tuomita.

Kenen tahansa kirjoitukset voidaan niin haluttaessa tulkita vihapuheeksi, aivan kuten sinunkin esittämäsi kommentti perussuomalaisista. :)

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen

Suosittelen Saijalle ja jo eduskunnassa istuville persuille ja muillekin
Aleksanteri Kovalaisen kirjaa "Kansallinen herääminen."

- Kirjailijan haastattelu oli Ykkösen aamuteeveessä ja löytynee Areenalta.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

"lapsiperheköyhyys, vanhustenhuolto, työttömyys, yrittäjyys, pienet ja lähes olemattomat eläkkeet, haitta maahanmuutto, koulukiusaaminen, työhyvinvointi, luvattoman huonokuntoinen tieverkko ja peruspalveluiden tasapuolinen tarjonta"

Kirjoitit blogin, jossa ei puututa lainkaan muihin asioihin paitsi tietenkin teille perussuomalaisille rakkaisiin maahanmuuttokysymykseen ja rasistisen ja leimaavan vihapuheen valkopesuun.

Et tunnista vihapuhetta, kirjoitat sitä itsekin. Koitetaan vielä: haitta-etuliite on halventava ja leimaava. Voisihan sinustakin kirjoittaa kirjoituksesi perusteella, että olet haittakansallismielinen tai haittaisänmaallinen. Samassa halventavassa ja leimaavassa merkityksessä sinä liitit sen maahanmuuton eteen.

Rasismiakin Suomessa esiintyy, vaikka kuinka toista väittäisit.

Käyttäjän SaijaGranlund kuva
Saija Granlund

Sinunkin kommenttisi voitaisiin tulkita vihapuheeksi perussuomalaisia kohtaan.

Kirjoitin että meillä Suomessa ei esiinny rasismi -sanan määritelmän mukaista syrjintää. Rasismia ei ole asioista puhuminen tai oman mielipiteensä esittäminen. Sen sijaan rasismia on jos henkilöä syrjitään ihonvärin, uskonnon, henkilökohtaisten ominaisuuksien tai poliittiseen puolueeseen kuulumisen perusteella.

Tietääkseni Suomessa kaikkiin mainitsemiini seikkoihin katsomatta liikkua vapaasti kadulla, busseissa, osallistua politiikkaan. Asua ja elää vapaasti. Täällä ei kenenkään tarvitse pelätä turvallisuutensa puolesta (paitsi suomalaisten naisten ja lasten.)

Meillä Suomessa on osittain vallalla humanitaarisuden verhon taakse piiloutuva ideologia, joka kieltää ikävät tosiasiat kuten sen ettei valtion talous kestä kymmenien tuhansien turvapaikanhakijoiden aiheuttamia kustannuksia. Ajattelun kannattajat leimaavat rasisteiksi ja vihapuhujiksi kaikki ne jotka ilmaisevat huolensa tilanteesta.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Täytyy myöntää, että hiukan yllätti tietosi siitä, että rasismin ja vihapuheen hillitsemiseen käytetään enemmän voimavaroja kuin tiestönhoitoon. Blogisi luettuani ymmärrän paremmin, mistä johtuu urat ja kuopat maanteillä. Ajatella, myöskin lapsiperheköyhyys ja eläkkeiden pienuus johtuu olemattoman rasismin jahtaamisesta, puhumattakaan koulukiusaamisesta ja työhyvinvoinnista.

Käyttäjän SaijaGranlund kuva
Saija Granlund

Minulle ensiarvoisen tärkeää on hoitaa suomalaisten arjen kannalta merkittäviä hyvinvointiin, talouteen ja elämään vaikuttavia asioita. Turvallinen arki, parempi tulevaisuus.

Mielestäni kaikki se energia, jota nyt käytetään vihapuheeseen, rasismiin ja kiihottamisesta kansanryhmää vastaan "syyllistyneiden" etsimisseen voitaisiin kohdistaa niistä suomalaisista ihmisistä huolehtimiseen, jotka eniten apua tarvitsevat.

Tällainen jokaiseen sanaan ja lauseeseen takertuminen on aivan käsittämätöntä ja täysin tarpeetonta. Ihan kenen tahansa kirjoituksista ja kommenteista voi halutessaan löytää vihapuhetta.

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen

"Turvallinen arki, parempi tulevaisuus." Miksi persut sitten lietsoo pelkoa ja vihaa?

Käyttäjän elina kuva
Elina Moustgaard Vastaus kommenttiin #19

Jo Tarja Halonen neuvoi aikoinaan, pressana ollessaan, että persuja kannattaa kuunnella. Kyllä tämä "yhteisten" asioiden hoito pistää vihaiseksi ja pelko tulevaisuuden pärjäämisestä on aiheellinen. Pitäisikö vain hiljaa odottaa mitä tuleman pitää, eikä tuoda julki pelkoja?

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Vihapuhe tarkoittaa samaa kuin kiihottaminen kansanryhmää vastaan:

https://en.wikipedia.org/wiki/Hate_speech

"Hate speech is speech that attacks a person or a group on the basis of attributes such as race, religion, ethnic origin, national origin, sex, disability, sexual orientation, or gender identity."

Tässä ote rikoslaista:

"Kiihottaminen kansanryhmää vastaan

Joka asettaa yleisön saataville tai muutoin yleisön keskuuteen levittää tai pitää yleisön saatavilla tiedon, mielipiteen tai muun viestin, jossa uhataan, panetellaan tai solvataan jotakin ryhmää rodun, ihonvärin, syntyperän, kansallisen tai etnisen alkuperän, uskonnon tai vakaumuksen, seksuaalisen suuntautumisen tai vammaisuuden perusteella taikka niihin rinnastettavalla muulla perusteella, on tuomittava kiihottamisesta kansanryhmää vastaan sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi."

Käyttäjän SaijaGranlund kuva
Saija Granlund

Termiä vihapuhe ei ole määritelty laissa sen sijaan kiihottaminen kansanryhmää vastaan on.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen

Määritelmiä löytyy, jos vain haluaa niitä etsiä. Tässä yksi sellainen, jossa suuntaviivat sellaiseksi tulkinnalle ovat suhteellisen selvät:

"Valtakunnansyyttäjänviraston työryhmä on myös laatinut rangaistavaa vihapuheen levittämistä internetissä koskevan tulkintasuosituksen. Raportissa vihapuheella tarkoitetaan sellaisia lausumia, joissa:

”lausumien kohdetta uhataan, solvataan, panetellaan tai muuten loukataan rangaistavalla tavalla”"

...eikä tarvinnut edes kaukaa ja vaivalla hakea:

https://fi.wikipedia.org/wiki/Vihapuhe

Tässä siis voidaan tehdä rajankäyntiä: Väite, että persut ovat vähäjärkisiä ja heiltä puuttuu empatiataito, kuuluu määritelmän sisään. Sen sijaan persujen tai jopa yksittäisen persun kohdalla maininta, että lausunnossa tai politiikassa ilmenee järjen ja empatiataitojen säästeliäs käyttö, ei sinne kuulu.

Varsinaista vihapuhelakia meillä ei ole. Viharikoskaan ei ole omana rikostyyppinä lainsäädännössä, mutta kylläkin kovennusperusteena muiden rikosnimikkeiden yhteydessä. Vihapuhe taas tuomitaan pääsääntöisesti erilaisten syrjintäsäädösten perusteella. Oma erikoisryhmänsä tästä on kiihotus kansanryhmää vastaan.

Jos tällä ymmärryksellä mentäisiin, reissut leivättömän pöydän ääreen voisivat jäädä nykyistä vähälukuisammiksi.

Käyttäjän SaijaGranlund kuva
Saija Granlund

Ai niinkö :) miten se meni?

”lausumien kohdetta uhataan, solvataan, panetellaan tai muuten loukataan rangaistavalla tavalla”"

Miltäs tämä vaikuttaa Anukatariina sinun mielestäsi :) :)

"Väite, että persut ovat vähäjärkisiä ja heiltä puuttuu empatiataito, kuuluu määritelmän sisään. Sen sijaan persujen tai jopa yksittäisen persun kohdalla maininta, että lausunnossa tai politiikassa ilmenee järjen ja empatiataitojen säästeliäs käyttö, ei sinne kuulu."

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #13

Tähän voisin todeta, että ainakin yhden perussuomalaisen lausunnossa ilmenee ilmiömäinen into uhriutumiseen.

Lausumat olivat esimerkkejä, eikä niitä ole esitetty mielipiteinäni.

Jotta esimerkkini viesti menisi perille, kerrataan vielä: Politiikkaa ja lausuntoja saa arvostella rankastikin, mutta henkilöön ja ihmisryhmään käyviä solvauksia ei pidä hyväksyä.

Käyttäjän SaijaGranlund kuva
Saija Granlund Vastaus kommenttiin #14

Etkö ymmärrä sarkasmia? Uhriutumisesta ei ollut kyse :)

Esimerkin omaisesti lausahtelet sinä. Minä taas kerron mielipiteeni asioihin ja poliittiseen päätöksentekoon.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #17

Sarkasmi on vaikea laji, varsinkin sen kirjoittaminen...

Siitä en ihan päässyt selville, miten se, että kertoo olevansa tietämätön, mitä vihapuhe tarkoittaa, on jotenkin arvokkaampaa ja vähättelevään sävyyn oikeuttavaa, kuin se, että joku kertoo sille luodun ja likimain siinä muodossa myös sovelletun määritelmän sovellusesimerkkeineen.

Käyttäjän SaijaGranlund kuva
Saija Granlund Vastaus kommenttiin #26

Sinulla Anukatariina tuntuu olevan polttava halu todistella olevasi oikeassa. Toivotan sinulle oikein hyvää tulevaa kevättä ja kaikkea hyvää elämääsi.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #40

Ehkä minua ennemminkin harmittaa se, että huonosti perusteltu vastaus itselleni jää kommentoimatta. Mutta totta on, että taidan sellaiseen aika helposti juuttua, niin paljon huonosti perusteltuja vastauksia on tämän päivän aikana täällä sadellut.

Huomattavasti mieluisampi minulle on kyllä kirittää keskustelijakaveria saavuttamaan jotain sellaista, mitä kumpikaan ei ole aiemmin saavuttanut keskusteluaiheen tiimoilta - siinä valaistuu itsekin.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

[Jos tällä ymmärryksellä mentäisiin, reissut leivättömän pöydän ääreen voisivat jäädä nykyistä vähälukuisammiksi.]

Näitä reissuja ei kai ole jaettu kovinkaan paljon?

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #15

Toki. Huomionarvoista kuitenkin on, että joillakin puolueilla on näissä reissuissa selkeä yliedustus.

"Moni syytetty vetosi sananvapauteen mutta huonolla menestyksellä. (valtakunnansyyttäjä) Raija Toiviainen huomauttaa, että sananvapaus otetaan huomioon jo syyteharkinnassa ja tarkentaa:
”Poliittinen sananvapaus on aivan erityisessä asemassa, sillä se on sananvapauden ydinaluetta. Pitää olla erityiset syyt, että sananvapauden ydinaluetta rajoitetaan.”
Käräjäjuttujen joukossa poliitikot ovat kuitenkin yliedustettuina, parista kymmenestä jutusta peräti kahdeksassa oli syytettynä jonkinasteinen poliitikko. Sakkoja saivat muiden muassa Teuvo Hakkarainen (ps), Sebastian Tynkkynen, Terhi Kiemunki ja Olli Sademies."

(tiivistelmä HS-artikkelista https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005624825.html )

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen Vastaus kommenttiin #16

Hyvä huomio paisi viittaus leivättömään pöytään.

Sakkotuomio ei Suomessa ole kummoinenkaan rangaistus, huomautuksesta seuraava(?).

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #23

Leivätön pöytä on eri asia kuin vettä ja leipää. Se tarkoittaa tuomioistuinta, jossa nämäkin jutut ovat kaikki käsitelty.

https://urbaanisanakirja.com/word/leivaton-poyta/

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Kiihottaminen kansanryhmää vastaan on Suomessa loppujen lopuksi harvinainen joskin vakava rikos.

Viitseliämmät voisivat kaivaa keissejä esiin.

En hämmästy jos esim. turvapaikanhakijoiden tekemiä rikoksia on huomattavasti enemmän.

Käyttäjän SaijaGranlund kuva
Saija Granlund

Viimeaikaisen uutisoinnin perusteella jälkimmäiset tapaukset ovat ylivoimaisesti enemmän työllistäneet oikeuslaitosta.

Näihin tapauksiin kommentoinnista on sitten jollain ihmeen perusteella saatu väännettyä kansanryhmää vastaan kiihottamista.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Termiä "vihapuhe"ei löydy rikoslaista suoraan,se onkin poliisien TULKINTAAN perustuvaa. Voihan es.PS jäsenet tehdä rikosilmoituksen koska sen jäseniä nimitellään rasisteiksi,vihapuhujiksi,juopoiksi,idiooteiksi jne.Täälläkin.

Tulee alimiehitetylle poliisille lisää hommia,jollei mopopoikien ja tyttöjen jahtaamisen lisäksi muuta ole.Saihan vihapuhe fyrkkaa 32 miljoonaa ,kun samaan aikaan kehoitettiin jättämään pikkurikokset tutkimatta.Mitä sitten lienee,kun es.tappouhkauksiin ei korvaansa lotkautettu.

Poliisi ei mitään tuomioita jakele,vaikka siltä se on alkanut vaikuttamaan ja näkyy jotkut luulevankin.Mielenkiintoista on se,että vihapuhetta valvotaan suomenkielisten osalta,mutta eipä näytä muiden vihapuheet kiinnostavan.Helppoa kun ei ole kielitaitoisia siellä vahtimassa netissä(kään) Kun pääsääntöisesti ei edes lähdetä esitutkintaa tekemään vähemmistöjen vihapuheesta enemmistöä kohtaan.

Montako tapausta suomessa ?

Kaikki eivät ole saman arvoisia lain edessä ,se tulee selväksi kun poliisin tulkintaa "vihapuheesta"katselee.Ongelma on siinäkin ettei poliisilla ole mitään valtuuksia tulkita mitään.Jos se tulkinta kaiken lisäksi lähtee omista ideologisista lähtökohdista kaiken päälle.

Onhan siellä poliitikoita ja ministereitä myöten vihapuhujia,on mediassa,on arkielämässä jne.kun aletaan oikein hakemaan ja jos esitutkinakynnys ylittyy pelkästä mielipiteestä.Kun "vihapuhe"sallii poliitikoiden,toimittajien jne.käyttää sananvapautta muttei enemmistöjen jos ja kun poliisi sanelee sen mitä saa puhua,mitä ei,ja ketkä mitä demokratiaa tällainen on?

”Rangaistavaksi vihapuheeksi poliisi luokittelee”

Missä vaiheessa poliisi on alkanut lukittelemaan tekojen rangaistavuuden? Tuo luokittelu on tuomioistuimen tehtävä ja poliisin tehtävä on vain valvoa luokittelun toteutumista, vaikka kuinka kiva olisi virkaa käyttää oman ideologian edistämiseen. Blogissa esitetään sana Demokraattinen oikeusvaltio. Kuuluuko tuomiovalta/lainsäädäntö valta poliisille demokraattisessa oikeusvaltiossa? –

Poliisi bloki

Onko tämä "vihapuhetta"?Ei ole.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen

"Missä vaiheessa poliisi on alkanut lukittelemaan tekojen rangaistavuuden?"

Poliisilla on ohjeet kirjata viharikoksiksi niiden tuntomerkit täyttävissä tilanteissa, joissa itse rikosnimike on jotain muuta. Tämä on siis lisämääre ja sillä voi olla rikoksesta saatavaa rangaistusta koventava vaikutus tuomioistuimessa.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Rauhoitu hyvä ihminen.Poliisi suorittaa esitutkinnan jonka jälkeen ehkä syyte nostetaan,tuomio-istuin jakaa sitten ne tuomiot,ei poliisi,eikä varsinkaan nettiyleisö.Suomi ei ole ?poliisivaltio,tai diktatuuri,eihän...

"Vihapuhe"löytyy kaikkialta jos eräiden mukaan suomessa alettaisiin tomimaan.Jokaisella on oikeudet,ei vain poliittisesti toimivan median mukaan mainostetuilla tahoilla.

"Vihapuhe"onkin sitten vaikeampi todistaa,ei se ihan niin mene kuin täällä mainostetaan.Ja miten ihmisiä PELOTELLAAN.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #29

Toki aivan viilipytty olen.

Viharikos todella on asia, joka kirjataan - tai siis pitäisi kirjata - poliisitutkinnan aikana ennen kuin se lähetetään syyttäjälle. Poliisihenkilöillä on ollut jossain määrin vajavaiset taidot tunnistaa näitä rikoksia, siksi merkintää on käytetty huomattavasti tuntomerkit täyttäviä tapauksia vähemmän. Ja poliisi ei tietenkään tuomitse ja päätä rangaistuksesta, vaan sen tekee oikeuslaitos.

Asiantilaa vahvistavaa tietoa voi lukea esimerkiksi täältä:

https://www.polamk.fi/polamk_tiedottaa/1/0/tietoon...

Kuten jo aiemmin tässä keskustelussa on todettu, vihapuhe tuomitaan yleensä muiden lainkohtien ja muiden rikosnimikkeiden mukaan, mutta se voi olla rangaistusta koventava elementti.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen Vastaus kommenttiin #30

Että on poliisi on epäpätevä tehtäväänsä"kun ei tunnista vajavaisilla"taidoillaan näitä "rikoksia".Kuinkahan heikoissa kantimissa onkaan suomalaisten oikeusturva,kun epäpätevät(?) polliisit siellä arvuuttelevat onko tuo vihapuhetta ,vai eikö ole,vai entä jos onkin .Jospa laitankin arveluni tähän että saattaa olla.."viha"puheita päivät päästään..Voi,voi.

Varmaan laittaa jo vihaksi,kun ei taidot riitä,vaikka on koulutus ja ammattitaito.On se hyvä että muut tietävät,kaiken.

Ei kai nyt sentään. Sittenhän suomessa tuomiotkaan eivät ole lainvoimaisia,käy kuten lastensuojelun viranomaisten kanssa:ei pätevyyttä mutta ilman faktoja jaetaan perheistä omia "todisteitaan" hallinto-oikeuteen..

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #31

Jos Oksanen luki linkatun tekstin huolella, siinä puhuttiin keskitetystä ryhmästä koulutettuja poliisihenkilöitä, jotka edelleen kouluttavat poliisipiireissä. Tällaiseen tuskin ryhdyttäisiin, jos homma olisi jo hanskassa.

Muun kommenttiosuuden oletan mahdollisesti rankan päivän aiheuttamaksi, toivotan niissä merkeissä rauhoittavaa iltaa.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Sananvapaus kapenee Venezuelassa – virkamiehet saavat määritellä vihapuheen
Venezuelan hallitus kielsi vihapuheen, mutta keinot arveluttavat asiantuntijoita. Pelkona, on että sananvapaudesta ei pian ole jäljellä rippeitäkään.

https://www.maailma.net/uutiset/sananvapaus-kapene...

Kyllä sitä kritiikkiä osataan esittää muista maista,muttei omasta tunkiosta koskaan.

Suomessa ei kritiikkiä saisi esittää kukaan muu,kuin media tai poliitikot jne.silloin kun on kyse suomalaisten oikeuksista."Vihapuhe-rasismi" kampanjoiden sisältöjä tai sananvapuden kaventamista niiden avulla jne.harva uskaltaa kyseenalaistaa,koska vihapuhe ,koska rasismi.

Käyttäjän ajjmikkola kuva
Jouko Mikkola

Puheenvuorossakin on muutama vasemmistolainen henkilö, joiden maailmaan ei tunnu mahtuvan muuta kuin persut, vihapuhe ja rasismi. He eivät osaa juuri muusta höpöttää. Ja omasta mielestään he ovat äärettömän suvaitsevaisia, vaikka todellisuudessa ovat erittäin suvaitsemattomia ja tekopyhiä.

Atte Kaleva sanoikin kerran hyvin suvakeista, että "suvaitsevaiset ovat kaikkia muuta kuin suvaitsevaisia". Atte onkin sitten leimattu suvakkien taholta vihapuhujaksi ja rasistiksi.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen

Mikkola osuu likimain oikeaan: "Suvakki" todella on suvaitsevainen lähtökohtaisesti monenlaisen asian suhteen, mutta ehdottomasti suvaitsematon suvaitsemattomuutta vastaan. Joillekin tämän asian ilmiselvä loogisuus näyttää olevan käsittämätön asia.

Suvaitsevaisuus on itse asiassa väärä sana. Sen sijalla pitäisi puhua toisen ihmisen ja hänen lähtökohtiensa arvostamista. Tämän ajatuksen tausta on ikiaikaisessa ihmiskunnan eettisessä ohjeessa, ns. kultaisessa säännössä.

Samaa ikäluokkaa oleva toinen eettinen sääntö on, että jos havaitsee ihmisten toimivan tuota ensimmäistä sääntöä vastaan niin, että teon kohteet joutuvat siitä kärsimään, on omien mahdollisuuksiensa puitteissa pyrittävä estämään tuollainen toiminta. Mm. lainsäädännön rikososio perustuu tälle ajatukselle.

Jos yrittää noudattaa näitä kahta sääntöä yhtä aikaa, tulee olleeksi suvaitsevainen kaikkea muuta kuin suvaitsemattomuutta kohtaan.

Käyttäjän SimoHyytinen kuva
Simo Hyytinen

Pyrin näyttämään tämän suvatsevaisuuden suvaitsemisen paradoksin Anukatriinalle toteen. Olet "suvakki" mikäli suvaitset meidän suomalaisten olevan suvaitsemattomissa ulkopuolisten silmissä. Islamistit eivät suvaitse meitä, uskontomme tai länsimaisuutemme takia, mutta suvaitset itse islamisteja.

Pidät pedofiileja rikollisina, mutta haluat potentiaalisia pedofiileja lisää Suomeen. Haluat lisää raiskauksia, vaikka olet itse nainen. Joku vois sanoa, että olet sadomado tai jotain.

Miksi haluaisit puolustella yhtäkään pedofiilia ja vain siksi, koska he eivät ole Suomesta. Miksi sallisit heidän olevan täällä? Edelleen te suvakit olette masokisteja tai jopa pedofiilimyönteisiä.

Minun tai kaltaisteni laskelmoivien matemaattisten henkilöiden on vaikea ymmärtää tätä teidän halua tuhota Suomea. Tajuat sen siinä vaiheessa, kun tämä valloittaja ei olekkaan sun kaveri ja me sun kaverit olemme jo menneet.

Käyttäjän SimoHyytinen kuva
Simo Hyytinen

Pedofiliaa puolustellaan milloin milläkin verukkeella: puoluepoliittinen korrketius, tasa-arvoisuus, uskonto, kulttuuri, kieli-erot...

Millä sinä puolustat?

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen

Hyytiselläkin tuntuu illan mittaan keittävän, mutta koetan tehdä asiasta selvää:

En ole maininnut tässä sanallakaan suhdettani islaminuskoisiin maahanmuuttajiin, mutta kai sekin on tässä tehtävä.

Heillä on samat lailliset velvollisuudet ja rajoitukset kuin kanta-asukkailla ja toisaalta kansainvälisesti velvoittavat ihmisoikeudet.

Kukin alaikäisiin seksuaalisesti kajonnut on yhtälailla vastuussa teostaan ja rangaistusten pitäisi olla yhtälaiset. Joissakin tapauksissa on perusteltua karkottaa rikoksen tekijä tulomaahansa, joissakin ei: Ihmistä ei tuolloinkaan saa karkoittaa tilanteeseen, jossa hän sen takia joutuu hengenvaaraan. Tällöin länsimaisen oikeusvaltion velvollisuus on hoitaa asia omassa oikeusjärjestelmässään loppuun asti.

Jos Hyytinen hakee maahanmuuttajan maahantulon epäämiselle perustetta siitä, että joku hänen maanmiehensä on tehnyt rikoksia, ollaan väärällä tiellä, jonka nimi on selkeä rasismi.

On täysin ilmeistä, että nyt havaitut ilmiöt ovat tilastoissa ylikorostuneet siksi, että ilmoituskynnys niistä on matalampi kuin kantaväestöstä peräisin olevan tekijän kohdalla - onpa niitä ilmiannettu ihan ilman todellista tapahtumaakin.

https://www.nurmijarvenuutiset.fi/artikkeli/743769...

Oulu on sattumoisin kaupunki, jossa olevan uskonnollisen liikkeen yhteydessä asiaan liittyvistä ongelmista on paljon puhuttu, mutta mitään hätätilaa sen takia ei ole koskaan huudettu perään.

On myös hyvä ymmärtää, että ilmiö liittynee nuorten miesten huonoon kotoutumisprosessiin ja sen tuomaan turhautumiseen. Islamilainen kulttuuri on varsin mieskeskeinen ja naisen asema on siellä usein heikko, mutta mikään täällä vaikuttava perinteinen islamilaisyhteisö ei tunnista havaittua toimintaa omakseen.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine Vastaus kommenttiin #36

Panohalut ei ole kiinni kotoutumisesta tai turhautumisesta. Alkaisiko sinua Solonen panettaa, jos on huolia? ja katinkontit. On kyllä aivan tonttu analyysi taas kerran.

Käyttäjän ajjmikkola kuva
Jouko Mikkola Vastaus kommenttiin #38

Siinä oli varsin suora kommentti, mutta paikkansa pitää.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #38

Onko Laine tutustunut alueita valloittavien armeijojen seksuaalikäyttäytymiseen? Siinä yhdistyvät puute parisuhteen tuottavasta jatkuvuudesta vieraaksi miellettyihin kohteisiin. Panohalut eivät varmaan vähene kotouttamisella, mutta oikea kohtaamiskulma löytyy sen avulla huomattavasti paremmin ja vähentää sen myötä ylilyöntejä.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen Vastaus kommenttiin #41

Tyyliin pikkupoikien raiskaukset juuri siellä mistä tännekin on tultu.Kun amerikkalaiset sotilaat auttoivat valtaan juuri ne sotaherrat joiden voitonmerkkinä olivat nuoret pojat joita he tarjosivat myös amerikkalaisille tovereilleen palkinnoksi(kieltäytyneet erotettiin armeijasta,sekä ne jotka avasivat suunsa mediassa).Ovatko siis nämäkin raiskaukset valloittajien sotatoimia?

Siksikö uinahalleissa pikku pojat ovat joutuneet kohteiksi?? Fakta on se että nyt on sekoitettu maahanmuutto ja eu-kansainvaellus keskenään.1990 hallitus myönsi epäonnistuneensa maahanmuutossa ,joten he jotka sen haluavat unohtaa kuuluvat siihen ryhmään ihmisiä jotka tekevät mitä tahansa aatteidensa takin,välittämättä muista yhtään mitään.

Suomessa oli jo ennen tätä nykyistä "vihapuhe"kampanjaa samanlainen yritys menossa,silloin kun suomeen alkoi virrata "pakolaisia"jopa sarjakuva piirtäjä Kari Suomalainen heitettiin hesarista ulos.Eli suita tukittiin.Se joka haluaa lisää työttömiä,halpatyövoimaa,perheille ongelmia(maahanmuuttaja taustaiset perheet huostaanottojen kohteena alati lisääntyvissä määrin)

Ei tämä siis uutta ole.Historia toistaa itseään,nyt lisämausteena eu:n paperittomat ja laittomasti,ilman mitään tarkistuksia jne.marssivat nuoret miehet eu:n alueelle,joita varten koko ralli on viritetty.Enpä jaksa muistaa miten monta vihapuhujaa laitettiin linnaan,vai laitettiinko yhtäkään.

90-luvun pakolaiset ja suomalaiset ,konkurssiin ajetut yrittäjät jätettiin KAIKKI oman onnensa nojaan,ja nyt hallitus kuvittelee olevansa halpatyövoima himonsa takia ,ihmisten asialla.Hyvinvointi valtio tarkoittaa myös hyvinvoivaa "kansaa"ei SOS-lapsikylä mainoksia ja kerjäämistä tv:ssä julkkisten avulla "lapsilla ei ole ruokaa-lapset eivät voi asua kotonaan"

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #44

Suomessa on kohistu muslimimaista tulleitten nuorten miesten nuoriin tyttöihin kohdistuneista seksuaalirikoksista. Itse puhuin myös tuossa vieraita alueita armeijoiden naisiin kohdistuneesta, naisilta lupaa kysymättömästä seksuaalisesta aktiivisuudesta ja jota tapahtuu lähes kaikkialla kulttuurista riippumatta. Vertauksen tein, jotta se auttaisi hahmottamaan tällaiseen tekoon altistavia elementtejä.

En väittänyt, että miehet olisivat tulleet tänne muutoin valloittajasoturin elkein. Ainakaan silmiini ei ole ilmaantunut uutisointia uimahalleissa tapahtuneista hyväksikäytöistä tämän ryhmän taholta. On totta, että sotilaiden toimintakulttuuriin on iät ajat kuulunut vihollismiesten raiskaaminen äärimmäisen nöyryytyksen merkkinä. Armeijain piirissä ääriolosuhteissa ja muilta piilossa pääsee tapahtumaan kaikenlaista, eikä suojaisissa paikoissa viihtyvä pedofiliakaan ole siellä poissa laskuista. Suomessa kohistut, alaikäisiin tyttöihin kohdistuneet tapaukset olen tulkinnut pääosin "helpoksi tavaksi saada seksiä", ei niinkään pedofiliaksi.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen Vastaus kommenttiin #48

Nyt sen huomasin:"puhut" enemmän kuin tiedät.Pedofiliaa ei ole pienten poikien raiskaamiset ,eikä näiden lapsien eli tyttöjen joita suomessa on raiskattu.Saatikka naistenkaan.

Huomaa ettei sinulla ole hajuakaan mitä varten nuo pojat on raiskattu niissä maissa joissa amerikkalaiset ovat auttaneet diktaattorit valtaan.Nämä pojat ovat aivan näiden maiden OMIA poikia eivät mitään amerikkalaisia sotilaita.Poikien raiskaamiset eu-maissa kuten,suomessakin ovat SITÄ häpäisyä ja valloittajan merkki.Nöyryyttämistä ja alistamista.Pienten poikien raiskaaminen uimahalleissa kun selityksenä on:pitää päästä purkautumaan,ja lapsi oli saatavilla.

Älä jaksa selitellä.

Saksassa ja Suomessa,Ruotsissa jne.virossakin (tosin uhri oli suomalainen ja mies irakista työluvalla virossa)raiskaukset eivät johdu pedofiili taipumuksista ,vaan kulttuurista niissä maissa joista nämä tyypit eu alusmaihin tulevat.Viro ei ole ottanutkaan suomen tapaan eu-merkelin suojatteja maahansa,juurikin noista syistä.

Äläppäs nyt sekoita pedofiliaa sinne minne se ei kuulu.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #49

Minulle on kokonaan uusi tieto se, että maahanmuuttajamiehet olisivat nuoria poikia jahtaamassa uimahalleissa. Sen takia oletin Oksasen puhuvan perinteisestä pedofiliasta.

Ainakaan vuonna 2016 tehdyssä yhteenvedossa tällaisia tapauksia ei ole yhtään Suomessa.

https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/1446...

Tietyillä muslimialueilla, erityisesti Afganistanissa, on perinne, jossa vallassa oleva mieshenkilö pitää ns. tanssipoikia, jotka tytöksi puettuna tanssivat ja joiden kanssa sitten ollaan sukupuoliyhteydessä. Tämä traditio lienee jonkinlainen homoseksuaalisuuden kiertomuoto: Jos poika on naiseksi puettu, ei ole silloin kyse miestenvälisestä seksistä. Pojilta ei tähän lupaa kysytä ja heidän kohtalonsa on yleensä surkea, itsemurha on tyypillinen päätepiste.

Tämän perinteen kantoaallot kuulostavat Oksasen edellisessä viestissä mainitsemien amerikkalaissotilaisiin liittyvien tapausten taustalla. Amerikkalaisista osanottajista asiasta kiinnostuneet lienevät länsimaalaisittain pedofiileja tai pederasteja.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen Vastaus kommenttiin #50

Ei ole kyse siitä,edelleenkään.Kyse on raiskauksista ei tanssileikeistä.Amerikkalaiset eivät mitään osanottajia ole siten kuin kuvittelet,tämä poikien raiskaaminen tuli ilmi juuri sen takia etteivät amerikkalaiset sotilaat sitä hyväksyneet.Paljastuminen mediassa oli amerikkalaiislle häpeä siksi raiskauksista puhuneille annettiin potkut armeijan palveluksesta.Siksi etteivät ihmiset olisi saaneet tietää mitä siellä tapahtuu tosiasiassa ja MILLAISIA johtajia he auttavat valtaan.

Poikia tarjottiin heille ei siksi että raiskaajat kunnioittivat jotakin "perinnettä"vaan siksi että valloittajien jotka amerikkalaiset auttoivat valtaan voima ja valta tulee selväksi.

Täydellinen häpäisy ja alistaminen,nöyryyttäminen.Siksi juuri pojat.Näille kun tytöt ja naiset eivät ole minkään arvoisia,vihollisten poikalapset ovat kohteita.

Nämä diktaattorit joiden valtaan nostamisessa he avustivat ,raiskasivat siis poikia jotka eivät kuuluneet heidän joukkoihinsa vaan olivat siitä joukosta jota vastaan he amerikkalaisten avustamana sotiaan käyvät.Unohda tanssityttösi ,homostelusi ja pedofiliisi tässä kohtaa.Ne eivät olleet missään vaiheessa,eivätkä ole vaikuttimia.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #51

Ok, tämä selvensi, mitä Oksanen tarkoittaa. Seudulla on ikiaikainen vihollisen häpäisyperinne, jossa mies raiskattaessa laitetaan "naisen asemaan", kauheinta, mitä tuolloin ajatella saattoi. Kyse ei ole leikistä, kuten ei ole mainitsemieni tanssipoikienkaan kohdalla.

Tanssipoikakulttuuri kuitenkin todella liittyy näihinkin Oksasen viittaamiin tapahtumiin:

https://www.welt.de/english-news/article2208689/Br...

Toisaalta vikapäitä tällaiseen seksuaaliseen hyväksikäyttöön eivät ole vain näiden maiden asukkaat, ties mitä brittiperinteitä on ollut tämänkin tapahtuman takana:

https://www.welt.de/english-news/article2208689/Br...

Apropo...

Samasta miesten häpäisyraiskauksesta on kyse tarinassa Sodoman miehistä, jota vielä nykyäänkin käytetään eräissä piireissä todisteena siitä, että miesten välinen rakkaus on kauhistus ja synti - näillä asioillahan ei ole mitään tekemistä toistensa kanssa.

En osaa sanoa, mikä merkitys tällaisella taustalla on siihen, miten nuoret miehet käyttäytyvät täällä. Varmaan osa on jollain tavoin traumatisoitunut ja kulttuuri kaiken kaikkiaan raaistunut pitkän sota-ajan aikana. Tehokas pääsy normaaliin elämään olisi paras lääke monille heistä, siis kotoutukseen pitäisi panostaa nykyistä enemmän huomiota.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen Vastaus kommenttiin #36

Tarkoitatko nyt että kun esim. -17 raiskaustilastossa irakilaisten osuus oli 11,9 prosenttia, se johtui matalasta ilmoituskynnyksestä?

Pitäisikö mielestäsi ilmoituskynnys olla korkemalla?

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #45

Se, että prosentti on korkea, ei tuosta johdu - ilmiö lienee todellinen. Matala ilmoituskynnys verrattuna kantasuomalaisten tekemiksi ilmoitettuihin kyllä nostaa prosenttia melkoisesti. Ilmoituskynnys olisi syytä olla matalampi kaikissa tapauksissa, pelko, painostus tai turha häpeän tunne eivät saisi ilmoittamista estää.

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen

Soinillakin oli plokinsa mukaan eilen Vatikaanissa ilon päivä, kun sai lyhyesti tervehtiä itse paavia, esittää yhden kysymyksen ja sai siihen vastauksen.

- Mahtoiko kysymys kuulua, että:"Koska kirkomme lopettaa lapsiin sekaantumiset" ja mikä mahtoi olla se paavin vastaus?

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Vihapuheen ovat keksineet itseviha liberialistit käärittynä äärivasemmistolaisuuteen ja pasifismi vedettynä överiksi, muuttuen loppujen lopuksi syväekologiaksi (ihmisvihaksi).

Jukka Ryhänen

Näinä aikoina on vaan pidettävä pää kylmänä ja pystyssä. Kaiken maailman hörhöt ovat vajonneet syvään uneen ja itsepetokseen. Ei tarvitse mennä kuin eteläiseen naapuriin niin huomaa että normaaliakin elämää on.

Suomalaiset ovat sairasta kansaa ja aina vaan sairaammaksi menee.

Moni tarvitsee hoitajakseen koiran jo nuoruudessa.

Toimituksen poiminnat